6726 Szeged, Közép fasor 1-3. E-mail: titkarsag@delvidekhaz.hu
+36 62 592 800

Trianon Múzeum

trianonm„Ezt a múzeumot egyszer minden magyarnak látnia kell!”

A várpalotai Zichy-kastélyban működő Trianon Múzeum Magyarország egyetlen olyan intézménye, mely intézményes jelleggel foglalkozik az első világháborút lezáró Trianoni diktátum történetével, és a magyarságra gyakorolt következményeivel.

Bővebben...

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark logojaÓpusztaszer a hagyomány szerint a magyarságnak mintegy ezer éve szertartó, nemzetgyűlési helye, a nemzeti emlékezet és örökség szimbolikus helyszíne.

A Nemzeti Történeti Emlékpark szabadtéri néprajzi múzeum, skanzen és kirándulóhely, melyet 1982-ben hoztak létre.

Bővebben...

PannonForrás Első Kárpát-medencei Fejlesztési és Tudásklaszter

pannonforrsLátni kell, hogy Európában és a világban végbemenő pénzügyi és gazdasági válság hatására más alapokra helyeződött társadalmi rendszerek működése fog bekövetkezni. A helyi erőforrások felértékelődnek, a regionalizmus szemlélete erősödni fog, a társadalmi erőforrások, tőke elemek koncentrációja helyett a dekoncentráció fog előtérbe kerülni, valamint a kulturális szempontok is más, fontosabb tényezővé fognak válni. Illetve ami külön kiemelendő, hogy a humán tőke a pénzügyi tőkével szemben is egyre fontosabb tényezővé válik.

Bővebben...

Szegedi Tudomány Egyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék

szte antropol tanszA szegedi Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék Magyarország legelső néprajzi tanszéke, mely 1929-ben kezdte meg működését. Az intézmény célja, a helyi és nemzetközi kulturális folyamatok összefüggéseinek megértése, tudományos kutatások révén, és a megszerzett ismeretek átadása az érdeklődő közönség számára. Továbbá a tanszék mindenkori feladata, olyan szakemberek képzése, akik képesek a különböző kultúrák működését értelmezni, elemezni.

Bővebben...

Top of Page