6726 Szeged, Közép fasor 1-3. E-mail: titkarsag@delvidekhaz.hu
+36 62 592 800

A Biopiac télen is vár mindenkit szeretettel

 
Hetedik éve várja kedves látogatóit a biopiac az újszegedi Délvidék házban.
A régióban egyetlen ilyen jellegű vásár termelői nem használnak szintetikus műtrágyát, rovar- és gyomírtókat, szemben a hagyományos termeléssel.
A bio módon nevelt állatokat nem tartják összezsúfolva, nem kapnak antibiotikumokat, a legelőjét nem műtrágyázzák.
Aki szeret tudatosan vásárolni és az egészséges, természetes alapanyagokat helyezi előtérbe, azoknak jó szívvel ajánljuk és várjuk szeretettel.

Nyitva tartás:
Csütörtök: 16:00-18:00
Vasárnap:   07:30-11:30

biopiac.jpg

 

 

"Kézbe fogott tárgyak - Kézbe vett történelem"

A délvidék ház adott otthont a „Kézbefogott történelem” elnevezésű interaktív történelemórának, melyen a kisiskolások a történelmi relikviákat kézbe fogva ismerhették meg a Nagy Háború történéseit, eseményeit. A tanulók sok-sok élménnyel gazdagodtak ezen a rendkívüli órán, ahol még korabeli katonai egyenruhákat is felpróbálhattak.
A történelem órát Szanka József csatatérkutató és relikviagyűjtő tartotta.
Gyűjteménye több tízezer darabos, melynek egy részét most szívesen bemutatja az iskolásoknak. Olyan történelmi tárgyakat és a hozzájuk kapcsolódó történeteket ismertet, melyekhez máshol nem jut hozzá az érdeklődő. Az élményszerű „töri óra” közelebb hozza a diákokhoz múltunk nagy korszakait, eseményeit és közben megtudhatják a kiállított tárgyak történetét is, és nem utolsó sorban szerethetővé, népszerűvé teszi a tantárgyat.

kép_01.jpg

Új kiállítás nyílik

Recskó Béla festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás a Délvidék Házban

Minden értéket megkérdőjelező, lebecsülő világunkban szinte pironkodva merjük valamire azt mondani, hogy szép, tetszik. Épp ezért nehéz Recskó Béla zentai festő művészetéről szólni, mert képeiről már sokan és sokszor elmondták, akik a friss és tiszta színek, a finoman szövődő selymes tónusok és tájképfestészet kedvelői, hogy szépek, tetszetősek. De ezekről a tájképekről gyorsan kiderül az is, hogy festőjük számára a mű nemcsak egy lelkiállapot tükre, hanem alkalom arra, hogy felderítse a környező világ racionális szerveződésének mikéntjét. Ezek a képek korántsem a látvány felfedezésének pillanatában születtek, hanem utóbb, s nem véletlen,  hogy minden képe rajzos, szigorú és többnyire a formát hangsúlyozza. Alkotásait a szinte fényképszerű ábrázolásmód jellemzi : számára egyaránt fontos a táj egésze és legapróbb részlete.

Bővebben...

Hiányzó sportkoncepció, létesítmény problémák, elvesztett példaképek

Kerekasztal-megbeszélést tartott csütörtökön este a Tisza Lajos Közéleti Egyesület: az öt meghívott vendég ezúttal Szeged sportjáról, a városi sportinfrastruktúráról, a nézőkkel való kapcsolatról és a jövőbeli tervekről cserélt véleményt.

Bővebben...

Nagy Ervin - Róma bukása intő jel az Európai Uniónak

A filozófus Szegeden tartott előadást. A liberalizmus, a migráció mellett volt pártjának, a Jobbiknak a helyzetéről is beszélt. Szerinte kell kritizálni Vona Gábort, de racionális érvekkel, s nem úgy, hogy hiszünk Terry Blacknek. A Fidesz politikájával egyetért, de a karrieristákat kiszórná a vezetésből.

 „Változás zajlik a világban. A hidegháború végén két jóslat jelent meg. Az egyik Fukuyama liberális filozófusé volt, aki azt állította, hogy mindenhol elterjed a liberális demokrácia, s bekövetkezik a történelem vége. Huntington másképp látta. Szerinte nem lesz vége, hanem jön helyette egy újabb konfliktus: a civilizációké, amely kulturális és vallási síkon folyik. Ma már tudjuk: nem lett igaza Fukuyamának” – Nagy Ervin filozófus tartott előadást Szegeden a Délvidék Ház-ban, a Tisza Lajos Közéleti Egyesület meghívására.

Bővebben...

Boldog Új Évet

Ismét elmúlt egy év. Színes, mozgalmas,  eseménydús és eredményes volt. Sok rendezvény, program, tárlat, kiállítás, konferencia, vitaest és még sok más esemény  talált hosszabb-rövidebb ideig otthonra falaink között.


Reméljük ez a következő év is hasonló sikereket hoz. Bízunk benne, hogy a 2017-es évben is kíváncsiak lesznek ránk, idelátogatnak, megtekintik programjainkat és igénybe veszik szolgáltatásainkat.
Nagy szeretettel várjuk Önöket.
A Magyar Házak Nonprofit Kft. valamennyi munkatársa

Kiállítás megnyitó

MEGNYITÓ ÜNNEPSÉG

„Ész és Szív” ― a Kolozsvári egyetem megalapítása és kiépítése (1872-1919) címmel kiállítás nyílt meg a Délvidék Házban 2016. december 23-án. A Szegedi Tudományegyetem és a Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem együttműködésében komplex kutatási program került megvalósításra 2016 folyamán. A kutatás keretei között levéltári források digitalizálása, nemzetközi tudományos konferencia, kölcsönös vendégkutatói kurzusok megtartása, valamint könyvkiadás szerepelt. A kutatásokat a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné PADOC Alapítványa támogatta.

Bővebben...

Ünnepi ebéd

Munkaebéd a Délvidékházban

 

Bővebben...

Óvodások készülnek az ünnepekre

Az ovisok készülnek
 December közepe, csütörtök délelőtt. Hangos gyerekzsivaj veri fel az újszegedi Délvidékház aulájának meghitt csendjét. Az ajtón bevonulva a csöppségek rácsodálkoznak a mennyezetig érő karácsonyfára. Kicsiny szívük telis tele van izgalommal, hisz holnap lesz az ő napjuk. Életükben először szerepelnek nagyobb nyilvánosság előtt.

Bővebben...

Karácsonyi ünnepség

 

Karácsonyi ünnepség

A szegedi Tündérkert Óvoda elhozta a karácsonyi varázslatot a Délvidékházba

 Péntek. December utolsó teljes munkahetének péntekje. Az újszegedi Délvidékház környékén minden parkoló foglalt. Mindenki a bejárat felé igyekszik. Munkahelyről kéredzkedett anyukák az órájukat lesik folyton, miközben szeleburdi lurkóikat kísérik az óvodai karácsonyi ünnepségre. Látni kívánják a család legapróbbik tagját, amint a színházteremben debütál. Minden gondolatuk körülöttük jár.

Bővebben...

Áladott Karácsonyt az egész Kárpát-medencének

Áladott Karácsonyt az egész Kárpát-medencének
*
Reggel köddel, faggyal és varjúkárogással indul a nap. Minden kihaltnak hat. Valaminek a vége felé tartunk, ám ez a valami valójában soha nem ér véget, mindig megújul. Ilyenkor december tájékán mindig újjászületik. Fellobbantja szívünkben a már olykor-olykor kialudtnak hitt lángot.
Ha nem vették volna észre kedves Honfitársaim az egyházi évről esett szó fentebb, mely ha számszakilag nézzük, hamarosan valóban véget ér, de ez a vég  minden évben egyben egy újabb dolog kezdete is. Egy újjászületésé, egy fellobbanásé, egy lelkesülésé, egy boldogságba vetett hité, egy fogadalomé, vagy akár csak egy már kihűltnek hitt szeretetparázs újralobbanásáé.
Ilyenkor mindenki magába száll, a szűz hó leplével igyekszik elfedni korábbi szégyenletes tetteit vagy esetleges mulasztásait, és igyekszik legjobb formáját mutatni a külvilág felé. Ömlik a negédes hangulat a média összes csatornáján. Láthatólag mindenkit áthat a szeretet melege. A szereteté melyre mindig, mindenkinek és mindenkor szüksége van. Nemcsak most, az ünnep előestéjén, hanem egész évben.
Ilyenkor könnyebben adakozunk, szánakozunk, segítünk, ám ha elmúlik az ünnep, újra ridegek, elutasítóak, sőt néha még embertelenek is vagyunk.
Az ünnep hozza meg számunkra is az újjászületést. Ne csak akkor legyünk jók és szeretetteljesek, amikor az egész világ ránk fókuszál, hanem egész évben, akkor is, amikor elhidegült világunkban arra senki nem számít, sőt el sem várja tőlünk. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a Kárpát-medencében élő és a nagyvilágban szétszóródott valamennyi magyar testvérünkkel együvé tartozunk. Erre a tudatra mindinkább szükségünk van, osszuk meg azt gyermekeinkkel, kollégáinkkal, ismerőseinkkel. Ne csak akkor legyünk magyarok, ha a bőség asztalához kell ülnünk, hanem akkor is, ha segítő kezet kell nyújtanunk nálunknál sokkal rosszabb körülmények közé sodródott magyar testvéreinknek.
Kívánom, hogy a Karácsony minden honfitársam szívében lobbantsa fel a szeretet, a békesség és a nemzeti együvé tartozás lángját.

Áldott Karácsonyt az egész Kárpát-Medencének!

Bővebben...

Deutsch Tamás a Délvidék Házban: A magyar érdekeket nekünk kell védenünk Brüsszelben!

2014-05-16A magyar érdekek védelme az EP-képviselők feladata, és az ezzel ellentétes törekvésekkel szemben mi magunknak kell fellépnünk – szögezte le Deutsch Tamás a Délvidék Házban tartott fórumán.

Bővebben...

Négyéves az Újszegedi Biopiac - Születésnapi műsor, kiállítás és bioételek kóstolója zajlott vasárnap

biopiac09 tnMájus 11-én, vasárnap reggel 9 órától ünnepi rendezvényekkel nyílt meg a negyedik születésnapját ünneplő Újszegedi Biopiac. Boros Attila piacfelügyelő megnyitó beszéde után az érdeklődők Sóti György és Trepán Gábor festők kiállítását tekinthették meg, valamint találkozhattak az Aurora Alapítvány terápiás kutyáival, bioételeket kóstolhattak és vásárolhattak, valamint meghallgathatták a Cuháré zenekar népzenés játékát.

Bővebben...

A Délvidék Ház ad otthont a Fiatal Politológusok Konferenciájának

fipoli2014. április 3-5.-én hetedik alkalommal rendezik meg a Kárpát-medencei Fiatal Politológusok Konferenciáját, melynek címe az idén: Magyarország a Balkán kapujában – Az európai integráció bővítésének kérdőjelei.

Bővebben...

1. oldal / 2

Top of Page