6726 Szeged, Közép fasor 1-3. E-mail: titkarsag@delvidekhaz.hu
+36 62 592 800

Új kiállítás nyílik

Recskó Béla festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás a Délvidék Házban

Minden értéket megkérdőjelező, lebecsülő világunkban szinte pironkodva merjük valamire azt mondani, hogy szép, tetszik. Épp ezért nehéz Recskó Béla zentai festő művészetéről szólni, mert képeiről már sokan és sokszor elmondták, akik a friss és tiszta színek, a finoman szövődő selymes tónusok és tájképfestészet kedvelői, hogy szépek, tetszetősek. De ezekről a tájképekről gyorsan kiderül az is, hogy festőjük számára a mű nemcsak egy lelkiállapot tükre, hanem alkalom arra, hogy felderítse a környező világ racionális szerveződésének mikéntjét. Ezek a képek korántsem a látvány felfedezésének pillanatában születtek, hanem utóbb, s nem véletlen,  hogy minden képe rajzos, szigorú és többnyire a formát hangsúlyozza. Alkotásait a szinte fényképszerű ábrázolásmód jellemzi : számára egyaránt fontos a táj egésze és legapróbb részlete.

"Az ecsetvonásokat a kép egész felületén nyomon követhetjük, mert mindenütt megőrzik önálló, markáns lendületüket. Kezében az ecset is inkább rajzolóeszköz, amellyel a formákat élesen körülhatárolja, és erőteljes hangsúlyokat helyez el, vagy kalligrafikus vonalvezetéssel érzékelteti a részletfinomságokat. A fény és árnyék határán felfokozva a kontraszthatást. Színei is zordabbak, üvegesebben átlátszók és az egyes színfoltok külön-külön is szerephez jutnak a nagy együttesben. Recskó Béla mint autodidakta alkotó hosszú utat tett meg, amíg képeivel végleg elkötelezte magát annak a művészi ábrázolásnak, amelynek eredményeként a mű elkülönített hely lesz: a fizika s a képzeleti világnak egyaránt része, és mind a kettő felé nyitva áll. Recskó Béla elsősorban tájképfestészettel foglalkozik, s az őt körülvevő tájat (erdőrészletet, fövennyel borított vízpartot, leshelyet, magányos tanyát, emberi közelséget és gondosságot sugalló kertet és házat) kivételes, kifinomult technikával és alapos, minden részletre kiterjedő figyelemmel viszi vászonra, papírra. Legtöbbet alkalmazott technikája az olaj, az akvarell, de otthonosan mozog a grafika világában is."- mutatja be a művészt  Hajnak Jenő a Thúrzó Lajos Közművelődési Központ igazgatója

Nálunk a „Történelmünk néma tanúi” elnevezésű festménysorozata kerül kiállításra, amely a Kárpát-medence várait, várkastélyait mutatja be, melyek a romok ellenére is valamilyen jövőbe vetett hitet mutatnak, ugyanis az idő pusztítása ellenére ezek a várak még ma is állnak, és nemzeti-történeti identitásunk fontos képviselői.” - mondja a sorozat képeiről Hugyik Richárd.-a  zentai Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ igazgatója.

Az alkotó képei segítségével szeretné minél több ember figyelmét felhívni az őseink által teremtett építészeti remekművekre. Recskó Béla festőművész: 

„Én ezzel próbálnék segíteni a figyelmet felhívni arra, amit sokan nem tudnak, ugyanis ha ez felkelti az érdeklődést, akkor talán sokan utánaolvasnak, utánanéznek, és az már mindjárt gyarapítja a népe, a nemzete iránti történelmi tudást. Ha ez sikerül, akkor én a célomat elértem.”- vallja a művész.

Recskó Béla a képein látható tájakat kivétel nélkül személyesen is felkereste. Eltökélte, hogy tovább bővíti kiállításának anyagát. Elmondása szerint ugyanis még legalább negyven hasonló képnek kell elkészülnie ahhoz, hogy kijelenthesse, végigjárta a Kárpát-medence összes ilyen típusú épületét.

Mindenkit szeretettel várunk!

 

Top of Page