6726 Szeged, Közép fasor 1-3. E-mail: titkarsag@delvidekhaz.hu
+36 62 592 800

dhaz k

Bemutatkozás

A Magyar Házak a szerbiai, romániai (bánsági), szlovéniai és horvátországi magyar közösségek fizikai közelségében új platformokat kínál fel a döntően már szórványban élő magyar nemzetiségnek és a magyar-magyar, magyar-román, magyar-szerb, magyar-szlovén és magyar-horvát nemzetpolitikai kapcsolatoknak és intézményeknek.

A Magyar Házak tevékenységi területe a jelenlegi Duna-Körös-Maros-Tisza (DKMT) eurorégió szerbiai és romániai területe, vagyis a szerbiai Vajdaság, a romániai Arad, Temes, Krassó-Szörény és Hunyad megyék, valamint Horvátország, Dalmácia, Szlovénia, mindazon területek ahol a tágan értelmezett magyar kultúrának és közösségi jelenlétnek az utóbbi évszázadokban feladatai, emlékei, érdekei és lehetőségei jöttek létre és maradtak fenn napjainkig.

Kiszelly Zoltán előadása a Délvidék Házban

kiszelly zoltan02kfA DélvidékHázan tartott előadást Kiszelly Zoltán politológus, a Századvég Politikai Iskola tanára, aki a Tisza Lajos Közéleti Egyesület meghívására látogatott Szegedre.

 Az előadás alaptémáját a migrációs válság adta, mellyel kapcsolatban a politológus beszélt a közel-keleti konfliktusról, annak mozgatórugóiról, valamint az Európai Unió szerepéről az események alakulásában.  Kiszelly kihangsúlyozta Németország szerepét a migrációs válságban, ugyanis szerinte az ő gazdasági érdekeik mozgatják a migrációt, de összekapcsolta az ukrajnai és a közel-keleti konfliktust is. A politológus úgy véli, „optimistának kell lenni, ne veszélyként, hanem kihívásként kezeljük az újkori népvándorlást” és ezzel összhangban úgy látja, hogy még nem késő tenni a probléma megoldásának érdekében. Szerinte „az események pontos alakulásában fontos választóvonal 2017: ekkor tartanak választást Németországban, Olaszországban, Franciaországban. Jön a tél, most még van idő meghúzni a vészféket, s erős jogszabályokkal, valamint azok betartásával cselekedhetünk.”

 kiszelly zoltan01kf

Top of Page