6726 Szeged, Közép fasor 1-3. E-mail: titkarsag@delvidekhaz.hu
+36 62 592 800

Szegedi Tudomány Egyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék

szte antropol tanszA szegedi Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék Magyarország legelső néprajzi tanszéke, mely 1929-ben kezdte meg működését. Az intézmény célja, a helyi és nemzetközi kulturális folyamatok összefüggéseinek megértése, tudományos kutatások révén, és a megszerzett ismeretek átadása az érdeklődő közönség számára. Továbbá a tanszék mindenkori feladata, olyan szakemberek képzése, akik képesek a különböző kultúrák működését értelmezni, elemezni.

Bővebben...

PannonForrás Első Kárpát-medencei Fejlesztési és Tudásklaszter

pannonforrsLátni kell, hogy Európában és a világban végbemenő pénzügyi és gazdasági válság hatására más alapokra helyeződött társadalmi rendszerek működése fog bekövetkezni. A helyi erőforrások felértékelődnek, a regionalizmus szemlélete erősödni fog, a társadalmi erőforrások, tőke elemek koncentrációja helyett a dekoncentráció fog előtérbe kerülni, valamint a kulturális szempontok is más, fontosabb tényezővé fognak válni. Illetve ami külön kiemelendő, hogy a humán tőke a pénzügyi tőkével szemben is egyre fontosabb tényezővé válik.

Bővebben...

Trianon Múzeum

trianonm„Ezt a múzeumot egyszer minden magyarnak látnia kell!”

A várpalotai Zichy-kastélyban működő Trianon Múzeum Magyarország egyetlen olyan intézménye, mely intézményes jelleggel foglalkozik az első világháborút lezáró Trianoni diktátum történetével, és a magyarságra gyakorolt következményeivel.

Bővebben...

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark logojaÓpusztaszer a hagyomány szerint a magyarságnak mintegy ezer éve szertartó, nemzetgyűlési helye, a nemzeti emlékezet és örökség szimbolikus helyszíne.

A Nemzeti Történeti Emlékpark szabadtéri néprajzi múzeum, skanzen és kirándulóhely, melyet 1982-ben hoztak létre.

Bővebben...

Top of Page