6726 Szeged, Közép fasor 1-3. E-mail: titkarsag@delvidekhaz.hu
+36 62 592 800

Visszaállítják és felavatják a délvidéki országzászló emlékművet

orszagzaszloA szegedi Biopolisz Akcióterv egyik módosításaként – Keresztúri Farkas Csaba jobbikos önkormányzati képviselő 2010. novemberi kezdeményezésére – az Árpád téren visszaállítják és felavatják a délvidéki országzászló emlékművet. 

Az Árpád téren 1933. május 25-én avattak országzászlót, ami körülbelül a mai kráter helyén állt. Az emlékmű talapzata terméskőből készült, bástyaszerű 3,65 m magas építmény volt, tetején 8,30 m zászlórúddal. A szegedi országzászló talapzatán a Délvidék megyecímerei – Arad, Csongrád, Bács, Csanád és Torontál – és középen a szegedi címer látszott.

Az emlékművet 1946-ban jelképeitől megfosztották, majd később lebontották. A Dugonics és Árpád tér rekonstrukciójakor a rektori épülete mellé egy éjszaka világító, kockaszerű térplasztikát terveztek, melyen az üveglappal lezárt urnába az avatáskor az öt délvidéki megyéből hoztak majd földet. Keresztúri Farkas Csaba önkormányzati képviselő egyéni indítványában Simor Márton szobrászművész alkotását javasolta, egy míves posztamensen közel 10 méter magas, félárbocra engedett lobogóval, amit támogatott a közgyűlési többség.

A délvidéki országzászló emlékművet május 14-én, 18 órakor avatják fel az Árpád téren. A rendezvényen beszédet mond Szabó Pál Csaba történész, a Délvidék Ház igazgatója és Balczó Zoltán, az Országgyűlés alelnöke. Avató beszédet mond Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Az országzászlót Kiss-Rigó László megyés püspök áldja meg Huzsvár László nagyberecskei megyés püspökkel és Gyulay Endre nyugalmazott megyés püspökkel közösen. Az avatóünnepségen fellép a horgosi Kiss-Iván Ágnes népdalénekes és Vesztergám Miklós tárogatóművész.

Forrás: http://www.vajma.info/

Top of Page