Bemutatkozás

A Magyar Házak a szerbiai, romániai (bánsági), szlovéniai és horvátországi magyar közösségek fizikai közelségében új platformokat kínál fel a döntően már szórványban élő magyar nemzetiségnek és a magyar-magyar, magyar-román, magyar-szerb, magyar-szlovén és magyar-horvát nemzetpolitikai kapcsolatoknak és intézményeknek. A Magyar Házak tevékenységi területe a jelenlegi Duna-Körös-Maros-Tisza (DKMT) eurorégió szerbiai és romániai területe, vagyis a szerbiai Vajdaság, a romániai Arad, Temes, Krassó-Szörény és Hunyad megyék, valamint Horvátország, Dalmácia, Szlovénia, mindazon területek ahol a tágan értelmezett magyar kultúrának és közösségi jelenlétnek az utóbbi évszázadokban feladatai, emlékei, érdekei és lehetőségei jöttek létre és maradtak fenn napjainkig.

Bosszúállók - Végjáték, Premier előtti vetítés a Délvidék Ház Herczeg Ferenc termében

Eredeti cím: Avengers: Endgame
 
Magyarul beszélő fantasztikus akciófilm
181 perc 2019
 
Főszereplők:
Robert Downey Jr.
Chris Evans
Mark Ruffalo
Chris Hemsworth
Scarlett Johansson
Jeremy Renner
Zene:
Alan Silvestri
Dorina Markoff-McNulty
Victor Pesavento
Forgatókönyv:
Christopher Markus
Stephen McFeely
Rendező:
Joe Russo
Anthony Russo

Thanos súlyos tette, amivel elpusztította az univerzum élőlényeinek felét és megtörte a Bosszúállókat, a megmaradt hősöket egy végső összecsapásra készteti a Marvel Studios huszonegy filmet megkoronázó, nagyszabású fináléjában, a Bosszúállók: Végjátékban.

A vetítések időpontjait keresd a Belvárosi mozi honlapján:
https://belvarosimozi.hu/?view_program&id=93087

Magyar Tavasz a Délvidék Házban

A napokban beköszöntő kellemes időjárást már a természet is megérezte. Növények zöldülése és virágzása jelzi, hogy hozzánk is megérkezett a tavasz.

Gyönyörű virágba borult fák üdvözlik az épület előtt a hozzánk látogatókat. A virágok friss illata várja a Délvidék Ház látogatóit, akik a házon belül találnak étezési lehetőséget, és kikapcsolódás gyanánt beülhetnek a Belvárosi mozi által vetített számos film egyikére.

MONET ÉS VIZILILIOMAI

MONET ÉS VIZILILIOMAI, A művészet templomai sorozatban (Délvidék Ház)
Herczeg Ferenc terem Újszeged, Közép fasor 1-3.
2019. március 31 vasárnap 15.30 órakor

Eredeti cím: Water Lilies of Monet - The magic of water and light
Feliratos olasz ismeretterjesztő film (90 perc, 2019 )

szereplők:
Elisa Lasowski
Ross King
rendező:
Giovanni Troilo

A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő epizódja az impresszionizmus géniuszának világába nyújt betekintést, Ross King Dühödt ámulat - Claude Monet és a Vízililiomok című bestsellere nyomán. Az író - aki szakértőként is megszólal a filmben - ebben a könyvében levelek és visszaemlékezések alapján mutatja be a legendás festő portréját, és meséli el legemlékezetesebb művészi vállalkozásának történetét. A háború sújtotta Franciaországban Monet alapjaiban változtatta meg a művészet világát, miután világossá vált számára, hogy alkotásai jelenthetik országa számára a béke, a remény és az ellenállás szimbólumait a vérrel áztatott valóságban. A film bemutatja azt a megszállottságot, ahogyan a hetvenes éveiben járó, családi tragédiákkal és látásának megromlásával sújtott és az alkotással már-már felhagyó festőzseni létrehozta a csodát, a fények és a víz iránti csillapíthatatlan rajongását vászonra álmodva. Megismerhetjük azokat a csodálatos tájakat, ahol alkotott és amelyekből ihletett merített, és kiemelt szerepet kap a filmben Monet Giverny-ben lévő kertje, amelyet ma is az ő eredeti elképzeléseinek megfelelően gondoznak. A másfél órás alkotás különleges archív felvételeket is felvonultat, valamint ízelítőt nyújt a párizsi Orangerie Museum, a Marmottan Museum, az Orsay Museum és a Giverny Museum páratlan gyűjteményéből is.

A giverny-i kert
Az ihletet az impresszionista francia festő a színes tavirózsáktól kapta, amelyeket ma is százával termesztenek egy délnyugat-franciaországi kertészetben. Bár az 1889-es párizsi világkiállításon minden szem a Gustave Eiffel építette különös fémtoronyra irányult, a virágok szerelmese, Claude Monet viszont a Trocadéro medencéit bámulta. Teljesen szokatlan virágok vonták magukra a figyelmét: sárga, rózsaszín, piros tavirózsák, más néven vízililiomok.

"Elfeledkeztünk arról, hogy a 19. század végéig az egyetlen, Európában honos vízililiom, a Nymphaea alba, fehér volt. Kizárólag itt, a Latour-Marliac kertészetben keresztezett trópusi fajtáknak köszönhetően jelentek meg az európai éghajlatnak ellenálló színestavirózsák" - magyarázta Robert Sheldon, a Lot-et-Garonne megyei Le Temple-sur-Lot-ban lévő kertészet tulajdonosa. A felfedezés Joseph Bory Latour-Marliac-nak (1830-1911), egy tehetős helyi család kertészkedni szerető leszármazottjának köszönhető. Miután mintegy tíz éven át kísérletezett a falusi fehér vízililiom és a gyűjtőktől vásárolt trópusi színes tündérrózsák keresztezésével, végre valóra válthatta álmát. "1870 és 1880 között 19 változatot hozott létre. Valamennyit bemutatta az 1889-es világkiállításon, ahol első díjat kapott kategóriájában" - mesélte Robert Sheldon, aki szerint feltételezik, hogy Monet ekkor fedezte fel a színes vízililiomokat. "Ekkor még nem volt meg a vízikertje (a normandiai) Givernyben. Mihelyst megépítette, megrendelést küldött Latour-Marliac-nak. A kertészet levéltárában megvannak a Claude Monet-nak küldött számlák" - mondta Robert Sheldon, hozzátéve, hogy abban az időben a festőnek az elsők között volt vízikertje.

A giverny-i kert jól ismert: az impresszionista festő több mint 30 éven át merített belőle ihletet, egészen 1926-ban bekövetkezett haláláig. Ebből az ihletből született meg a közel 300 képet magába foglaló világhírű Vízililiomok sorozat, amelyből nyolc hatalmas festményt a párizsi Orangerie múzeumban őriznek 1927 óta.

A Franciaországban letelepedett marketingtanár 15 éve vette meg a kertészetet egy brit házaspártól, amely 1991-ben szerezte meg azt a Latour-Marliac családtól. Évente több mint 15 ezer látogató sétál a 2 hektáros területen, amely 300-féle vízililiomával elnyerte a különleges francia növénygyűjteményeket számon tartó francia CCVS szervezet "nemzeti gyűjtemény" címét.

Élő operaközvetítés: WAGNER: A WALKÜR - Délvidék Ház, 2019.03.30.

DÉLVIDÉK HÁZ
Herczeg Ferenc terem Újszeged, Közép fasor 1-3.
2019. március 30 szombat 17.00 óra

Eredeti cím: Richard Wagner: Die Walküre
Operaközvetítés német nyelven, angol és magyar felirattal
295 perc
szereplők:
Christine Goerke
Eva-Maria Westbroek
Stuart Skelton
Jamie Barton
Greer Grimsley
Günther Groissböck
zene:
Richard Wagner
Vezényel: Philippe Jordan
rendező:
Robert Lepage

Aki egyszer belekóstolt Wagner muzsikájának világába, az többet sosem szabadul tőle - tartják a wagneriánusok. S aki egyszer megismerte Robert Lepage rendezésének székhez szögező vizuális orgiáját, az sem szabadulhat többé – ezt már mi tehetjük hozzá, akik néhány évvel ezelőtt egyik ámulatból a másikba esve néztük végig a teljes Nibelung gyűrűje közvetítéssorozatát. A Metropolitan most a közönség óhajának engedve tűzi újra műsorra a ciklus legnépszerűbb darabját, az önállóan is gyakran játszott Walkürt.

Librettó
Siegmund fáradtan keres menedéket, mint később kiderül saját húga és annak férje házában. A férjet éppen ellene hívták bosszúra, de a vendégjogot tiszteletben tartva éjszakai szállást ad neki. Beleszeret saját húgába, aki elárulja, hogy a fa törzsében lévő karddal fog győzni. Siegmund megszerzi a kardot és elszökik húgával. Wotan először segíteni akarja, aztán ellene fordul. Wotan lánya, Brünhilde, az egyik walkür azonban megszánja a hűséges szerelmest és apja parancsa ellenére segít neki. Apja szörnyű haragra gerjed, a párviadalban elpusztul Siegmund és a volt férj is. Siegmund húga közös gyermekükkel elmenekül, Brünhildét apja megfosztja isteni kiváltságaitól, és álmot bocsát rá, melyet csak szerelmese törhet meg. Brünhilde kérésére ágyát tűzfallal és fegyverekkel veszi körül, hogy csak igazi hős merjen próbálkozni.

A Tisza-parti Általános Iskola Március 15.-ei programja a Délvidék Házban

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából Szegeden hagyományos események keretében emlékeztek meg a hazáért harcoló ifjakra.

Petőfi Sándor és Batthyány Lajos szobrát és a szőregi csata emlékére állított oszlopot és a Kossuth szobrot megkoszorúzták e napon. A Klauzál téren beszédek hangzottak el hőseinkről és ezt követően a Szécheny téren, a Városháza előtt megtörtént az országzászló ünnepélyes felvonása.

A Délvidék Ház falai között 2019. március 15.-ei napon a Tisza-parti Általános Iskola 7. évfolyamos tanulói egy kicsit kilépve a megszokás és hagyományosság keretei közül egy rendhagyó ünnepség keretében emlékeztek meg a márciusi ifjakról. A diákok egy sokatmondó előadás keretében mondtak el beszédeket, verseket, és vetítettek filmet, és mindezt a hősök tiszteletére.

A Belvárosi mozi tájékoztatója a Délvidék Ház mozilátogatóinak

Kedves Vendégeink!

A mozi felújítási munkálatai miatt sajnos átmenetileg a Csőke József termet is be kell zárnunk. Február 19. és március 20. között kizárólag Újszegeden, a Délvidék Házban vetítünk a honlapunkon szereplő program szerint.
A Csőke József terembe meghirdetett előadásokra előre megvásárolt jegyeket a Délvidék Házban visszaváltjuk, vagy becseréljük.

A pénztár keddenként 13 órakor, a többi napon 15 órakor nyit és az utolsó előadás kezdetét követő 10 perc elteltével zár.

Elérhetőségünk: 20/2771688

Jövő heti filmajánlónk: A királynő kutyája

Fülöp herceg egy nap egy aprócska corgi kölyökkel ajándékozta meg a kutyák iránti rajongásáról is híres II. Erzsébetet. Ezzel a palota álmos csendje egy csapásra szertefoszlott. Az imádnivaló és bájos kiskutya ugyanis minden létező szabályt megszeg, minden turpisságot elkövet, és ahol csak lehet, bajt kever. De Rexre mégsem tud haragudni senki. Egy nap hirtelen vége szakad a luxuséletnek, amikor Rex véletlenül az utcára kerül, és kénytelen szembenézni egy átlagos kutya sorsával és megpróbáltatásaival. Ám szerencsére minden jól alakul, és a sok kaland csak hozzásegíti ahhoz, hogy megismerje önmagát. II. Erzsébet talán a leghíresebb olyan uralkodó, aki rajong a corgikért. Ez a családi animációs film pedig ennek a bájos szeretetnek próbál meg emléket állítani.

Márciusi moziműsor

Kedves Mozilátogatók!
Várjuk Önöket szeretettel a következő két hét filmjeivel és a Büfé kínálatával!

Megrendelhető a Trianon Múzeum Heten egy ellen című 2019-es történelmi falinaptára

Partnerünk a Trianon Múzeum az idén is megjelentette a tartalmas és kiváló minőségű falinaptárát. A 2019-es naptár a HETEN EGY ELLEN - Magyarország megszállása és hadüzenet nélküli háború a magyar polgári lakosság ellen címet viseli.

A megrendelhető naptár ára 2500 Ft

Megrendeléseiket az alábbi telefonszámon, illetve e-mail címen várjuk!

Telefonszám: 06 70 621 3851
E-mail cím: rendezvenyszervezes@delvidekhaz.hu
A fali naptárak beszerezhetőek: Délvidék Ház 6726 Szeged, Közép fasor 1-3.

Újra indul a múzeumpedagógiai programunk

Újra indul a múzeumpedagógiai programunk
„KÉZBE FOGOTT TÁRGYAK – KÉZBE VETT TÖRTÉNELEM”

MEGHÍVÓ

Interaktív múzeumpedagógiai foglalkozások
19-20.század
MAGYAR ÉS EGYETEMES TÖRTÉNELMÉNEK MEGHATÁROZÓ IDŐSZAKAIRÓL

Helyszín: Délvidék Ház
6726 Szeged, Közép fasor 1-3.

Különleges, eredeti fegyverek, viseletek, kitüntetések, hivatalos iratok,
fényképek és dokumentumok Szanka József egyedülálló magángyűjteményéből

Miért érdemes részt venni?
A múlt század utolsó évtizedeiben felgyorsult társadalmi változások az emberek kulturális fogyasztási szokásaira is kihatottak. A múzeumok és kiállítótermek igyekeznek a közönség új igényeit kielégíteni, ezért a hagyományos kiállítások helyett egyre inkább a „szórakoztatva tanulás/tanítás” programja mellett kötelezték el magukat.
Az interaktív tanóra élményszerűen nyújt bepillantást a diákoknak történelmünk jelentős eseményeibe. Kiváló lehetőséget nyújt, hogy személyesebb kötetlenebb formában szerezzenek ismeretanyagot és közben akár kezükben tarthatják múltunk egy-egy darabját.
Az állandó kiállításokon tovább fejleszthetik eddig megszerzett tudásukat, a filmvetítéseken pedig még több vizuális élménnyel gazdagodhatnak.
Várunk mindenkit sok szeretettel!
Elérhetőségeink: Magyar Házak Nonprofit Kft.
6726 Szeged, Közép fasor 1-3
+36/62 592-800
e-mail:nemzetpolitika1@delvidekhaz.hu

Időpontok: 2018. szeptember 19. (szerda) 10:00-12:00-ig
2018. szeptember 26. (szerda) 10:00-12:00-ig
45 perces vagy 2x45 perces foglalkozások keretében
Októberi időpontok hamarosan!

https://www.facebook.com/events/247520905909101

Nagyszabású rendezvény zajlott a Délvidék Házban

Bezárta kapuit a 3 napos 30. Hóman Bálint Numizmatikai Nyári Egyetem, melyet
2018. június 15-17 között a Délvidék Házban rendezett meg a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének, Csongrád megyei szervezete. Az ünnepélyes megnyitó után a zárt körű esemény résztvevői, a program szerint az alábbi, nagy érdeklődéssel várt előadásokat hallgathatták meg.

1. Dr. Sallay Gergely Pál: Az első világháború hatásai az osztrák-magyar
kitüntetési rendszerre
2. Dr. Prohászka László: Első világháborús sapkajelvényekkel kapcsolatos
azonosítási lehetőségek   
3. Dr. Tóth István – A szegedi 46-osok és emlékművük kálváriája
4. Dr. Pandula Attila: A Felvidéki Emlékérem
5. Dr. Torbágyi Melinda: Bor és mámor – Dionysos az antik
éremverésben
6. Dr. Török Pál: Bor és mámor az éremművészetben
7. Tóth Sándor: A szegedi érmészet a XX. század második felében
8. Dr. Zbysek Šustek: Az osztrák-magyar bankjegyeken levő MAGYARORSZÁG felülbélyegzések hamisítványainak kérdése
9. Dr. Vida István – Római ólompecsétek
10. Dr. Kiss József Géza – Az Árpád-házi uralkodók pénzeinek szigláiról
11. Ujszászi Róbert: I. Ulászló pénzverése
12. Dr. Tóth Csaba – Tündérkert ezüstje

Az előadások közötti szünetekben  Hajdu Béla és dr. Molnár István gyűjteményéből összeállított kiállításban gyönyörködhettek a Nyári Egyetem vendégei.

A magyarok összefogása néhányszor világtörténelmet írt

Milyen üzenete van napjainkban Trianonnak?

100 évvel azután, hogy a környező államok megszállták a történelmi Magyarország területének nagyobbik részét és 98 évvel azt követően, hogy a megszállást törvényesíteni kívánó békediktátumot 1920. június 4-én Magyarország kénytelen volt aláírni, Trianon üzenete jottányit sem változott: a demokratikus és szociális jelszavakkal történő – világtörténelmileg első – tömeges visszaélés, a tények korlátok nélküli hamisításának legalizálása, a civil lakosság ellen elkövetett tömeges erőszakos cselekmények, valamint az európai diplomácia 20. századi züllöttségének első nagy bemutatkozása található a trianoni drapériák mögött. Ma a Trianont követő negyedik-ötödik magyar generáció számára, továbbra is az első lépés megtétele van napirenden, megismerni a 100 évvel ezelőtti események valódi szereplőit, valódi mozgatórugóit és valódi következményeit.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. Adhat egyfajta megnyugvást a határon túli magyarok számára?

Azt hiszem, a külhoni magyaroknak nem megnyugvásra van szükségük, hanem valódi egyéni és közösségi lehetőségeik birtokbavételére. Ennek a munkának az első nagy feladat együttese annak a szimbolikus és anyagi kárpótlási folyamatnak a megindítása és végig vitele, amely az utóbbi évszázad kisebbségi sorban elszenvedett jogtiprásait, a magyar intézményhálózat meggyengítését és megszüntetését, a tulajdonviszonyok megváltoztatását, az etnikai viszonyok állami eszközökkel történő mesterséges átalakítását, a magyarokkal szemben az emberi jogok kollektív megsértését is magában kell, hogy foglalja. Ezt követően kerülhet sor arra, hogy a Kárpát-medencében újra egységes és organikus magyar önkormányzati, egyházi és civil közösségi intézményrendszer alakulhasson ki és a magyar nemzeti közösség ereje, történelmi tapasztalata és innovációja újra betölthesse küldetését valamennyi a Kárpát-medencében együtt élő nemzetiség hasznára és boldogulására.

Manapság egyes politikai erők szívesebben látnák hazánkban azokat, akiknek nincs magyar gyökerük, minden támogatást megadva nekik. Eközben azoktól, akik az elcsatolt országrészben élnek jogokat vonnának el. Milyen veszélyekkel jár ez?

Magyarország a saját sorsán, 20. századi történelmi tragédiáin keresztül szenvedte meg a koncepciózus bevándorlás- és nemzetiségpolitika hiányának brutális következményeit. Magyarországon helyre kell állítani a „Többes szám első személy” szalonképességét, becsületét, majd primátusát. Öntudatos, jó reagáló képességű, sokszínű és befogadó nemzeti közösség kizárólag ennek az előfeltételnek az elfogadásával jöhet létre. Talán nem véletlen, hogy Trianon után 100 évvel ennek a felismerésnek Európában éppen mi, magyarok vagyunk a zászlóvivői. Jó hír, hogy a történelemnek nincs vége, a meccset még nem fújták le, sőt, ennek a mérkőzésnek belátható időn belül nem lesz vége. A magyarok összefogása néhányszor világtörténelmet írt. A pálya szabad, a labda nálunk.

forrás: https://szegedma.hu/2018/06/a-magyarok-osszefogasa-nehanyszor-vilagtortenelmet-irt

Délvidéki Magyar Golgota 1944-1945

A Trianon Múzeum 2012-ben létrehozott vándorkiállítása 18 darab nagy méretű tablón mutatja be az 1944-45-ben lezajlott véres események előzményeit, történetét, és utóéletét.

A tablósorozat számba veszi a szerb-magyar viszony történelmi mérföldköveit, azaz az I. világháború előtti helyzetet, a Délvidék szerb megszállásának, a jugoszláv állam kialakulásának történetét éppúgy, mint a Délvidék 1941-es visszacsatolását, majd az újbóli szerb hatalomátvételt követő vérengzéseket. Az etnikai tisztogatások általános jellemzői mellett egy-egy tablót szenteltünk a Délvidék egyes településein (Újvidék, Csurog, Óbecse, Zombor, Bajmok, Szabadka, Magyarkanizsa, Martonos, Adorján) lezajlott kegyetlenkedéseknek, valamint a tisztogatások német nemzetiségű és papi hivatást viselő áldozatainak. A záró tablón a meggyilkoltak további sorsáról olvashatunk.

A tárlat szeptember közepéig megtekinthető a Délvidék Házban minden hétköznap 8:00-16:00-ig.

Interaktív történelem óra

Az iskolai szünidő közeledtével a Délvidék Házban ismét nagy sikert aratott a „Kézbefogott történelem” elnevezésű interaktív történelemóra. A Tisza-parti Általános Iskola diákjai a történelmi relikviákat kézbe fogva ismerhették meg a Nagy Háború történéseit, eseményeit. A történelem órát Szanka József csatatérkutató és relikviagyűjtő tartotta. Gyűjteménye több tízezer darabos, melynek egy részét most szívesen bemutatja az iskolásoknak. Olyan történelmi tárgyakat és a hozzájuk kapcsolódó történeteket ismertet, melyekhez máshol nem jut hozzá az érdeklődő. Továbbra is szeretettel várjuk az érdeklődő iskolás csoportokat erre az egyedülálló programra.

Rendezvény partnerünknél a Nagy-Magyarország Parkban

Június 4-e nem csupán a trianoni békediktátum aláírásának dátuma, de a nemzeti összetartozásé is.

 

 

Az összmagyar emléknap létrejöttéről 2010-ben alkotott törvényt a magyar országgyűlés. Ez a nap kiváló alkalom arra, hogy számvetést készítsünk: mi az, ami összeköt bennünket, mi az aktuális feladatunk és a közös reményünk az elkövetkezendő száz évre. Sőt, megmutathatjuk azt is, hogy az elszakítottság ellenére létezik a nemzeti összetartozás.

Az Isztimérhez tartozó királyszállási Nagy-Magyarország Parkban több száz magyar fiatal gyűlt össze Erdélyből, Szlovákiából, Lengyelországból, Ukrajnából, az Amerikai Egyesült Államokból és Ausztráliából, hogy közösen ünnepeljen – és gyászoljon.

A míves fakapu előtt buszok várakoztak. Egyiken szlovák, másikon ukrán, a harmadikon pedig román rendszám volt olvasható. A járművekről lefelé hömpölygő fiatalok mégis magyar nyelven szólaltak meg.

A különböző országokból érkező, ám egy közös nemzethez tartozó fiatalok öltözetükben is egyek voltak: fehér pólójukon vörösen izzott a Rákóczi Szövetség felirat, mely egyesület 1989 óta végzi munkáját a határon túli magyarság ügyének érdekében. Ők jegyzik a királyszállási Nagy-Magyarország Parkban június 4-ére szervezett rendezvényt is, a várpalotai Trianon Múzeum dolgozói mellett.

Középen Kalló Zoltán Henrik Prima Primissima-díjas előadóművész, tőle balra Kolti Helga színművésznő. A Jávor Pál Nemzeti Cigányzenekarral kiegészülve zenélte
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Értjük egymás hangját és nyelvét – tért rá a lényegre Erdélyi Claudia szerkesztő-műsorvezető, aki egyben a programsorozat házigazdája is volt. Az üzenet a zene nyelvén is megszólalt, ebben Garamvölgyi Anett kobzos-énekes, Kalló Zoltán előadóművész, Kolti Helga színművésznő és a Jávor Pál Nemzeti Cigányzenekar közreműködött.

Bár külhonból érkeztek, magyarul beszélnek, álmodnak és gondolkodnak
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Ti nem turisták, nem vendégek vagytok itt. Ti itthon vagytok. Otthonról hazajöttetek – köszöntötte a fiatalokat Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, majd beszédét egy tapsvihart követően folytatta: – Amikor Kövér László házelnök úrral beadtuk a nemzeti összetartozás napjáról szóló törvényt, célunk volt, hogy egyfajta hármasság jegyében láttassuk Trianon katasztrófáját. Elsőként ugyanis a gyásszal és a könnyekkel kell megküzdenünk. Ezt követően az igazságot kell kimondanunk Trianon ügyében, azt, hogy a nagyhatalmak összeesküvése jelentette a tragédiát. Végül pedig legyünk büszkék arra, hogy mindezek ellenére itt vagyunk! – fogalmazott.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes köszöntötte a megjelenteket
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mint Semjén Zsolt elmondta, azért, hogy az elszakított nemzetrészek magyarsága megmaradjon, az erős Magyarországon kívül négy dolognak kell még teljesülnie. Annak, hogy a pedagógusok – az óvodától az egyetemig – az identitás megőrzésén, támogatásán dolgozzanak; hogy egyesítve legyen a nemzeti közjog; hogy támogassák a külhoni magyar etnikai pártokat; és szükséges a gazdasági megerősítés is.

Takaró Mihály, a nemzet irodalomtanára
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Érdekes nép a magyar – üdvözölte a megjelenteket Takaró Mihály író, irodalomtörténész –, hiszen egyszerre ünnepel és gyászol. Gyászolja a hatalmas veszteséget, amely Trianon miatt érte, ugyanakkor ünnepli a nemzeti összetartozást, amely túlmutat a határainkon – hangsúlyozta.

Mintegy kétszáz fiatal vett részt a királyszállási nemzeti összetartozás napján
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A gondolatokat Soós Andrea előadóművész támasztotta alá Dsida Jenő Psalmus Hungaricus című művének megelevenítésével, a Piros szív, fehér hó, zöld levél című dal alatt pedig a fiatalok emelték égbe a Magyarországtól elcsatolt Beregszász, Csíkszereda vagy éppen Szabadka nevét.

Soós Andrea előadóművész Dsida Jenő művével kápráztatta el a közönséget
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

forrás:
https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/kulhoni-magyarok-osszetartozas-szekesfehervar-2377227/

Vasúttörténeti kiállítás nyílt a Délvidék Házban

Vasúttörténeti kiállítás megnyitó

A  25 éves Vasúttörténeti Alapítvány szegedi székhelyén tárolt relikviáiból nyílt kamarai kiállítás 2018.05.24-én csütörtökön a Délvidék Házban. Ezen tárgyak, dokumentumok, fényképek egészen a magyar vasút létrejöttétől napjainkig mutatják be a vasúti élet legemlékezetesebb eseményeit, pillanatait.

A kiállítást megnyitotta Nagy József kuratóriumi titkár. Dr. Szabó László az alapítvány támogatója méltatta a Vasúttörténeti alapítvány hasznos és jövőbe mutató tevékenységét. A továbbiakban Mondi Miklós Zoltán a Szegedi pályavasúti területi igazgatóság vezetője, és egyben az alapítvány elnöke beszélt a magyar vasút múltjáról, jelenéről és jövőjéről, kihangsúlyozva annak felbecsülhetetlen értékeit. A kellemes zenei aláfestésről Semjényi Márton, a szegedi HAMMIDO Alapfokú Művészeti Iskola gitár tanszakos növendéke gondoskodott.
A kiállítás megnyitón olyan tárgyakat tekinthettek meg a jelenlévők, melyeknek külön-külön története van. A nagyméretű mozdonyok modelljei és makettjei elsőre megragadják a látogató figyelmét. Egyenruhák, vállapok, jelvények és sapkák idézik fel a vasút ruházatát egykor és ma. Érdekes vasúti tárgyak eszközöket láthatunk az üvegvitrinekben. A kiállítás legnagyobb darabja egy eredeti pályamesteri kézihajtány, melyet még ma is használnak bemutatókon.

Akik részt vettek a kiállítás megnyitón betekintést nyerhettek a vasút kulisszái mögé és olyan szemszögből láthatják a vasút életét, ahogy más módon nem nyílna lehetőség.

A kiállítás díjtalanul megtekinthető 2018. május 25-től június 08-ig a Délvidék Házban.
6726 Szeged Közép fasor 1-3. Hétköznapokon 9.00-től - 16.00 óráig.
A kihelyezett szóróanyagokból (újságok, szaklapok, képek…) grátisz elvihető.
Esetleges adományaikat köszönettel vesszük. Az emlékkönyvünkbe tett bejegyzéseiket, aláírásaikat pedig megköszönjük.

Kellemes tárlatnézést kívánunk!

Kézbe fogott tárgyak - Kézbe vett történelem

A délvidék ház adott otthont a „Kézbefogott történelem” elnevezésű interaktív történelemórának, melyen a kisiskolások a történelmi relikviákat kézbe fogva ismerhették meg a Nagy Háború történéseit, eseményeit. A tanulók sok-sok élménnyel gazdagodtak ezen a rendkívüli órán, ahol még korabeli katonai egyenruhákat is felpróbálhattak. A történelem órát Szanka József csatatérkutató és relikviagyűjtő tartotta. Gyűjteménye több tízezer darabos, melynek egy részét most szívesen bemutatja az iskolásoknak. Olyan történelmi tárgyakat és a hozzájuk kapcsolódó történeteket ismertet, melyekhez máshol nem jut hozzá az érdeklődő. Az élményszerű „töri óra” közelebb hozza a diákokhoz múltunk nagy korszakait, eseményeit és közben megtudhatják a kiállított tárgyak történetét is, és nem utolsó sorban szerethetővé, népszerűvé teszi a tantárgyat.

Színháztermünket ajánljuk

 

Ajánljuk figyelmébe színháztermünket!

 

TÉNYEK és ADATOK

•        240 m2

•        220 férőhelyes

•        Beépített hangosító- és világításrendszer (keverőpult)

•        Projektor, vetítővászon

•        Más helyszín esetén 40 m2 mobilszínpad bérelhető : kül- és beltéren egyaránt

            korszerűen és sokoldalúan felhasználható (bérleti díj és szállítási díj ellenében)

AJÁNLÁS

•        Kiválóan alkalmas nagyobb, reprezentatív események, ünnepségek,          konferenciák, jubileumok, színielőadások, irodalmi estek, szakmai konferenciák, komoly- és könnyűzenei koncertek megrendezésére

•        Az épületben működik a Délvidék Étterem – igény esetén catering szolgáltatás

•        A változásokat rugalmasan kezeljük

BÉRLETI DÍJ

•        14.000,- Ft + ÁFA / óra

•        15.500,- Ft + ÁFA / óra – hétvégi rendezvény esetén

•        Kiváló ár–érték arány a minőségi feltételeket tekintve

Rendezvényéhez helyszínt keres. Jöjjön hozzánk!

         A Délvidék Ház akadálymentes épület

•        Többféle funkcióra alkalmas termekkel rendelkezik

•        60 férőhelyes ingyenes parkoló (parkolóban és a sportpálya területén)

•        Nagy kiterjedésű, parkosított zöldterület övezi

•        A sportpálya lehetőséget kínál szabadtéri rendezvények megrendezésére

•        Mindezt nagyon kedvező áron biztosítjuk vendégeinknek

•        Rendszeres rendezvények esetén további kedvezmények vehetők igénybe

 

A Biopiac télen is vár mindenkit szeretettel

Hetedik éve várja kedves látogatóit a biopiac az újszegedi Délvidék Házban.

A régióban egyetlen ilyen jellegű vásár termelői nem használnak szintetikus műtrágyát, rovar- és gyomírtókat, szemben a hagyományos termeléssel. A bio módon nevelt állatokat nem tartják összezsúfolva, nem kapnak antibiotikumokat, a legelőjét nem műtrágyázzák. Aki szeret tudatosan vásárolni és az egészséges, természetes alapanyagokat helyezi előtérbe, azoknak jó szívvel ajánljuk és várjuk szeretettel.

Nyitva tartás: Csütörtök: 16:00-18:00 Vasárnap: 07:30-11:30

A Tündérkert óvoda karácsonyi műsora

December 15-én pénteken megtelt a Délvidék Ház színházterme sok mosollyal és nevetéssel. A Tündérkert óvoda újra itt tartotta karácsonyi gyermek műsorát, ahol vendégül látták a szülőket, nagyszülőket, testvéreket. Vidám gyermekdaltól volt hangos a Délvidék Ház. Mindenki nagyon jól érezte magát. A műsor végén a kicsiknek ajándékokkal kedveskedtek, míg a szülők állófogadáson vehettek részt.

BIZET: CARMEN - MET Live in HD 2018-1919 - Élő operaközvetítés

Eredeti cím: George Bizet: Carmen
Operaközvetítés francia nyelven, angol és magyar felirattal 201 perc
szereplők:
Clémentine Margaine
Aleksandra Kurzak
Roberto Alagna
Alexander Vinogradov
zene: George Bizet
Vezényel: Louis Langrée
rendező: Sir Richard Eyre

Az idei a francia operák évada a Metropolitanben: a tíz közvetítésre kerülő operából négy francia nyelvű – hiányozhat-e közülük minden operák legnépszerűbbike, a Carmen? Ki tudná ma már megmondani, hogy mi is vezetett bukáshoz a darab 1875-ös párizsi ősbemutatóján, amikor manapság pusztán a darab műsorra tűzése is biztos kasszasiker? A Metropolitan sem sokat kockáztat vele: megnyitása óta több mint 1000 alkalommal játszotta már a Carment – de persze egy ilyen rangú színház nem teheti meg, hogy ne nyújtson ennél is többet: izgalmas rendezést, igazi világsztárokkal. Sir Richard Eyre színpadra állítása már kétszer szerepelt a közvetítéssorozatban, ám népszerűsége –akárcsak a műé– így is töretlen; egyszerűen nem lehet levenni a műsorról.
Vetítés: Délvidék Ház,  6726 Szeged, Közép fasor 1-3.

Kiszelly Zoltán előadása a Délvidék Házban

A DélvidékHázan tartott előadást Kiszelly Zoltán politológus, a Századvég Politikai Iskola tanára, aki a Tisza Lajos Közéleti Egyesület meghívására látogatott Szegedre. Az előadás alaptémáját a migrációs válság adta, mellyel kapcsolatban a politológus beszélt a közel-keleti konfliktusról, annak mozgatórugóiról, valamint az Európai Unió szerepéről az események alakulásában. Kiszelly kihangsúlyozta Németország szerepét a migrációs válságban, ugyanis szerinte az ő gazdasági érdekeik mozgatják a migrációt, de összekapcsolta az ukrajnai és a közel-keleti konfliktust is. A politológus úgy véli, „optimistának kell lenni, ne veszélyként, hanem kihívásként kezeljük az újkori népvándorlást” és ezzel összhangban úgy látja, hogy még nem késő tenni a probléma megoldásának érdekében. Szerinte „az események pontos alakulásában fontos választóvonal 2017: ekkor tartanak választást Németországban, Olaszországban, Franciaországban. Jön a tél, most még van idő meghúzni a vészféket, s erős jogszabályokkal, valamint azok betartásával cselekedhetünk.”

Apró Attila labdarúgó sikeréről

A magyar labdarúgó-válogatott 30 év és 14 sikertelenül megvívott selejtezősorozat után harcolta ki, hogy ott lehet a jövő évi franciaországi Európa-bajnokságon. A nemzeti együttes ugyanúgy harmadik helyen zárta a kvalifikációs sorozatot, mint az előző Eb- és vb-selejtezőt, csakhogy ezúttal ez nem kiesést jelentett, hanem pótselejtezőt, mivel 16-ról 24 csapatosra emelték a kontinenstorna létszámát. Bernd Storck csapata az úgynevezett play-offban a norvégokat kettős győzelemmel múlta felül és jutott ki az Eb-re. A magyarok az elmúlt 14 selejtezősorozatban nem jártak sikerrel, az 1986-os vb-szereplés után hét-hét Eb-ről és vb-ről maradtak le. Legtöbbször – szám szerint nyolcszor – csak negyedik helyen végzett a csoportjában a csapat. A történelminek mondható sikerről Apró Attila, a délvidéki labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a következőképpen nyilatkozott a Magyar Szónak: – Az egész selejtezősorozatot teljes mértékben szurkolói hozzáállással követtem végig, nem pedig szakmai szemmel. Ezért nagyon boldog vagyok. Magyarország erőfeszítéseit megjutalmazták az égiek. Mérkőzéstaktikailag logikusan folytatódott a Dárdai Pál által elindított tendencia, azaz a papíron gyengébb csapat próbált masszívan, hiba nélkül védekezni, és ezt fókuszáltan meg is valósították a játékosok. Ami nagyon tetszett, hogy Dárdai óta nincsenek bizonytalan arcok, hiszen mindenki tudja a feladatát, és végig arra koncentrál, még ha az a feladatkör most még igen egyszerű is. Alapként ez már nagy előrelépés volt, aztán Storck hozzátette a külsős objektivitását, és azzal növelte a lehetőségeket, hogy nem korlátozódott a keretet illetően azokra a játékosokra, akik szinte megszokásból voltak válogatottak. Megfelelő karaktereket keresett az adott feladatkörökhöz, akik esetleg jobb statisztikával képesek megoldani a posztfeladatokat, mint az addig favorizált játékos. Ehhez társult még egy tudatos koncepció, forgatókönyv a meccsekhez, amit következetesen sikerült véghez vinni a játékosok terhelés-pihenés arányának beállításával. A játékosok közül szerintem mindenki hozta a saját maga maximumát. Bárkiket is sorsolnak a magyar válogatottal egy csoportba, azt megtisztelőnek kell venni, és szerényen készülni ellenük. Tovább kell keresni azokat a karaktereket, akik nemzetközi potenciált rejtenek magukban, és katalizálni a karakterfejlesztésüket, mert hiba lenne ezzel az állapottal így megelégedni… A magyar nemzeti válogatott sikere biztosan kihat a délvidéki válogatott jövőjére is, hiszen egyre kevésbé fordul majd meg a játékosaink fejében, hogy szégyellniük kellene nemzetiségüket futballberkekben. Forrás: www.magyarszo.com

CILEA: ADRIANA LECOUVREUR - MET Live in HD 2018-19 - Élő operaközvetítés

Élő operaközvetítés olasz nyelven, angol és magyar felirattal
213 perc
Helyszín: Délvidék Ház Herczeg Ferenc terem. A közvetítés 213 perc 2 szünettel. Jegyárak: teljes árú jegy: 3.700-Ft, diák-, nyugdíjas jegy 3.200-Ft. A helyszínen csak készpénzes fizetést tudunk elfogadni!
Maurizio gróf, királyi marsall Bouillon hercegné titkos szeretője, de amikor megismerkedik Adriana Lecouvreurrel, a Comedie Francaise szép színésznőjével, elhatározza, hogy véget vet ennek a kapcsolatnak. A hercegné hiába faggatja, a férfi nem árulja el, hogy ki miatt hidegült el tőle. Hirtelen megjelenik Bouillon herceg, a hercegnének menekülnie kell, nehogy a férje együtt találja Maurizióval. A nagy sietségben ott felejti karkötőjét. Adriana megleli, és magához veszi az ékszert. A hercegné egy bálon ügyesen úgy irányítja a beszélgetést, hogy végül kiderül, hogy Maurizio új kedvese nem más, mint Adriana Lecouvreur. A színésznő sem hagyja magát és a karkötő segítségével leleplezi a hercegnét férje előtt. Az asszony kegyetlen bosszútervet forral: a betegen fekvő Adrianának gyönyörű csokrot küld, de a virágok gyorsan ölő méreggel vannak átitatva. Maurizio érkezik hogy - megszabadulva a hercegnétől - megkérje a színésznő kezét, de Adriana már haldoklik. Kedvese karjában éri a vég.
2019.01.12 19:00

A további előadásokról hamarosan tájékoztatjuk a kedves érdeklődőket.

A Felvidéket is legyőzte a Délvidék Válogatott

Második nemzetbeli mérkőzését is megnyerte a délvidéki válogatott, miután kedden Bősön 2:1-re diadalmaskodott a Felvidék legjobbjai ellen. A június folyamán megalakult délvidéki csapatnak ez volt a harmadik mérkőzése, eddig hibátlan a mérleg, július 31-én nem hivatalos mérkőzésen, a magyarországi Kelebia csapatának pályaavatóján 2:1-re nyert Apró Attila együttese, majd szeptember 28-án Mórahalmon, első nemzetközi mérkőzésén a szerbiai horvátok válogatottját győzte le 3:0-ra, ezúttal pedig a Felvidék ellen hagyta el győztesen a pályát a délvidéki alakulat. A mérkőzéssel kapcsolatban Apró Attila Újvidéki Rádiónak tett nyilatkozata az alábbiakban meghallgatható: [link]

Terembérlés

Miért érdemes nálunk tartani a rendezvényeket? A Délvidék Ház akadálymentes épület, többféle funkcióra alkalmas előadótermeink vannak, 60 férőhelyes ingyenes parkolóval rendelkezünk, nagy kiterjedésű zöldterületünk van, sportpályánk révén kitűnő lehetőséget kínálunk szabadtéri események megrendezésére. Mindezt nagyon kedvező áron kínáljuk kedves vendégeinknek. Rendszeres rendezvények esetén további kedvezményeket tudunk biztosítani.

Színpadbérlés

Korszerű és sokoldalúan felhasználható mobilszínpadunk 2 m x 1m-es elemekből áll, melyek igény szerint változtathatók. Maximális méret: 40 m2 Magasság: 30, illetve 50 cm A színpadhoz külön megrendelés szerint oldalsó borítást (szoknya), pulpitust, paravánt és hangosítást is biztosítani tudunk. A színpad tökéletesen alkalmas komoly és könnyűzenei koncertek, táncos és színi előadások, gyermekműsorok, konferenciák, szakmai előadások lebonyolításához kül- és beltéren egyaránt. Megrendelőlap letöltése

Megalakult a Délvidéki Magyar Labdarúgó Műhely

2015 júniusában megalakult a Délvidéki Magyar Labdarúgó Válogatott, mely a labdarúgáson keresztül a nemzeti összetartozás és a magyarságtudat erősítését, valamint annak az elvnek a hirdetését tűzte ki célul, hogy függetlenül attól, hogy ki hol él, egy nemzetet alkotunk. Mivel mind a Magyar Házak Közhasznú Nonprofit Kft mind a Délvidéki Magyar Labdarúgó Válogatott fontos célja az, hogy értéket teremtsen a délvidéki magyarság életében, a közös cél elérése érdekében együttműködés jött létre a két fél között, mely révén létrejött a Délvidéki Magyar Labdarúgó Műhely, amely a szegedi Délvidék Házban talált otthonra. Az együttműködés első fontos lépéseként október 16-án, pénteken a Magyar Házak Közhasznú Nonprofit Kft és a Délvidéki Magyar Labdarúgó Műhely közös szervezésében a Délvidék Házban egy konferencia kerül megrendezésre, amelynek a keretén belül bemutatkoznak a külhoni magyar labdarúgó válogatottak és konzultációt folytatnak egy hosszútávú együttműködés lehetőségeiről.